EBA SİSTEMİNE "JİYAN" İSMİ İLE GİRİŞ YAPILAMADIĞI HAKKINDAKİ İDDİA

28.04.2020 tarihinde açık basın kaynaklarından edindiğimiz habere göre  Van ilinde görev yapan  bir öğretmenin EBA(Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden "Jiyan" isimli öğrencisine çalışma ve etkinlik göndermek isterken söze konu olan ismi girdiğini ve sonrasında  “Göndermek istediğiniz metinde uygunsuz veya yasaklı kelimeler olduğu için gönderim yapamazsınız.” engeliyle karşılaştığı ifade edilmiştir. Bu habere istinaden Kürtçe isimler ile EBA sistemine giriş yapılamadığı ve bunun hak ihlaline yol açıldığı ifade edilmiştir.

Konu tarafımızca araştırılmış olup; bahsi geçen Eğitim Bilişim Ağı’nda "Jiyan" ismi başta olmak üzere birçok Kürtçe isim denenmiş ve bir hataya rastlanmadığı görülmüştür. Medyaya yansıyan bu haber öncesi de pek çok öğretmenin Kürtçe isimli öğrencileri sisteme kaydetmekte bir sorunla karşılaşmadığı yapılan görüşmeler neticesinde anlaşılmıştır.

Gerek yapılan görüşmeler ve gerekse sisteme bizzat yapılan girişler neticesinden EBA sisteminin Kürtçe isimlere engel olduğuna ilişkin bir veri elde edilememiştir.

Mazlumder Diyarbakır şubesi olarak bahsi geçen haberin tarafımızca doğrulanamadığını ve bu sebeple Eğitim ve öğretim hakkı ihlalinin yaşanmadığını  kamuoyuna saygı ile bildiririz.

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2020-05-02
Adres: Lise Caddesi, Çavuşoğlu 10 Apt. Kat:6 No:11 Yenişehir/DİYARBAKIR
E-posta: nesipyildirim21[a]gmail.com | Telefon: 02125262439 | Faks: